Mladi iz Rankovića u posjetu Centru za mlade

Rankovici 1U subotu, 3. veljače 2018. mladi iz župe Rankovići boravili su u Sarajevu u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. i uživali u jednodnevnom programu koji su za njih pripremili djelatnici i animatori instruktori Centra za mlade Ivan Pavao II.

Veselu župnu skupinu od 20 mladih koji su ujedno i članovi župnog zbora na prijedlog župnika Miljenka Džalte okupila je i organizirala animatorica Petra Franjić. Susret u Centru za mlade Ivan Pavao II. započeo je u 9 sati gdje je skupinu dočekala djelatnica Centra Ivana Klačar, a potom je uslijedio sportski program koji je pripremio djelatnik Centra Mario Tucaković. Nakon što su se mladi izigrali i umorili uslijedio je doručak, a potom i interaktivna radionica na temu Timski rad, koju su za mlade osmislili animatori instruktori Valentina Gluvić i Antonio Topalović.
Rankovici 3Obzirom da je u Sarajevu u subotu padala jaka kiša, te da mladi prema predviđenom programu nisu mogli otići u posjet gradu, u sklopu kojeg su trebali obići Vijećnicu, Katedralu i centar Sarajeva, druženje je nastavljeno u prostorijama Centra za mlade Ivan Pavao II. uz pjesmu, animatorske plesove, glazbeni kviz i igrice koje su vodili animatori instruktori.

Rankovici 2Susret je završen u kapelici, zahvalnom molitvom koji je pripremio Stipica Lešić, student i bogoslov sa KBF –a uz gromoglasnu pjesmu mladih iz Rankovića. Ovom prigodom djelatnici Centra za mlade Ivan Pavao II. se zahvaljuju župniku iz Rankovića Miljenku Džalti što je podržao mlade, animatorici Petri Franjić, animatorima instruktorima Antoniu i Valentini koji uvijek se trude raditi s mladima s velikom ljubavlju i predanošću. Nadamo se da će ovo biti poticaj i ohrabrenje i drugim skupinama mladih da se odvaže i dođi na izlet u Centar kako bi učili, igrali se i širili zajedništvo.
Rankovici 6

U nastavku donosimo iskustva mladih: 

Još jedno divno iskustvo u Centru za mlade je iza mene. Mladi iz Rankovića do sada nisu imali priliku doći u Centar i uživati u radionicama i igrama koje organiziraju upravo za nas mlade. Sretna sam što sam imala priliku da kao animator dovedem djecu iz svoje župe i da im zajedno s animatorima instruktorima dočaram ono što Cenar radi i u čemu je doista najbolji – radu s mladima. Kiša nam nije uspjela pokvariti raspoloženje, jer smo ju uspjeli nadjačati svirkom i pjesmom. Puni smo pozitivnih dojmova i radujemo se ponovnom susretu. (Petra Franjić, animatorica iz Rankovića)

Rankovici 4Radeći s mladima kao animator upoznao sam različite skupine, različite pojedince i različite životne priče. Svaki put se zapitam: „Pa Bože, na koji način ja mogu njima biti koristan?“, a odgovor iščezne negdje iz dubine srca i bez iznimke glasi – LJUBEĆI! Tako je bilo i ovaj put. Tog kišnog jutra sam upoznao novu skupinu koja je po svemu bila različita od prijašnjih. Bilo je onih mlađih, onih starijih te onih meni znanih i neznanih, ali radosnih i poletnih. Gledajući njih, vidio sam budućnost u koju vjerujem, vidio sam Crkvu koja radosno naviješta Riječ i slaveći proživljava svoju svetost. To su trenutci koji na mene ostavljaju jak utisak. To je ona energija koja me pokreće i daje mi poleta da nastavim raditi ovaj predivan posao kao animator, vjerujući i živeći za njih, za budućnost. (Antonio Topalović, animator instruktor)

 Rankovici 5Druženje s mladima i djecom iz Rankovića bilo je za mene još jedno u nizu onih obostrano produktivnih, pozitivnih i posebnih animatorskih iskustava. Ponovno mi je još jedna skupina pokazala koliko i mi kao animatori možemo učiti iz različitosti skupina koje animiramo, a za ovu se u najmanju ruku može reći da je posebna i da ima izgrađene temelje jednog dobrog tima, jedne zajednice koja cijeni i izgrađuje svakog svog člana. Ono što je na mene ostavilo poseban dojam je njihovo zajedništvo i rad unatoč relativno velikim razlikama u godinama, ta uspostavljena ljestvica prenošenja znanja i iskustva sa starijih na mlađe, i bezbrižnosti, dječje radosti i razigranosti sa mlađih na starije. Dao Bog da ova grupica bude slika naše budućnosti i društva, jer su pravi pokazatelj da su mladi potencijal koji može mijenjati svoje okruženje i svijet na bolje. (Valentina Gluvić, animatorica instruktorica)

 Ivana Klačar