Tuzla: Zajednička borba protiv ovisnosti mladih

Klik za zdravljeU petak, 25. svibnja u prostorijama Katoličkog školskog centra sv. Franjo u Tuzli, uspješno je održana treća radionica u sklopu projekta Prevencija ovisnosti kod mladih- Klik za zdravlje koju su vodile vršnjačke edukatorice Ana Marija Knežević i Sonja Vidović. Cilj radionice bio je razgovarati s mladima o prethodne dvije radionice, ali i načinu kako zajedničkim snagama raditi na prevenciji ovisnosti kod mladih, te rješavati probleme s kojima se mladi susreću tijekom svog odrastanja.

Tijekom razgovora, mladi su istaknuli da je jedan od najvećih problema s kojima se susreću oni sami, ali i njihovi vršnjaci upravo konzumiranje nargile, tj. Aromatiziranog preparata koji sadrži nikotin, a koji se nalazi u mnogim kafićima u Tuzli. Istaknuli su kako se nargila ne bi smjela nuditi maloljetnim osobama, te kako ne postoje stroge kontrole i kako zapravo istu mogu svi konzumirati. Potaknuti znatiželjom, mladi se često odlučuju na pušenje nargile, nesvjesni posljedica koja ona izazova.

Vršnjačke edukatorice s mladima su razgovarale o negativnim stranama konzumacije, te podijelile bliska osobna iskustva s kojima su se susretale, što je bilo od velikog značaja za sve sudionike radionice. Susret je završen razgovorom o pozitivnim osobinama učenika, koji su se zahvalili Centru za mlade Ivan Pavao II. na projektu koji će završiti u srpnju, Offline kampom na kojem će sudjelovati učenici iz svih deset škola u kojima se projekt realizirao.
Ovo prilikom zahvaljujemo osoblju i Upravi škole na pozivu i gostoprimstvu.

Sonja Vidović