Klik za zdravlje: Učenici u Orašju razgovarali o ovisnostima

Klik radionica OrasjeU ponedjeljak, 28. svibnja, u srednjoj školi Orašje održane su dvije radionice u sklopu projekta Klik za zdravlje-prevencija ovisnosti kod mladih. Radionici su prisustvovali učenici elektrotehničke i automehaničarske škole, koji su s edukatorima razgovarali općenito o ovisnostima, odnosno dominantno prisutnim ovisnostima u njihovoj okolini.
Većina sudionika je priznala kako se u svojoj bližoj ili daljoj okolini susrela sa nekom od vrsta ovisnosti: alkoholizmom, kockom, odnosno kladionicom, drogom ili cigaretama. Razgovarali smo o ponašanju takvih oosba, te o posljedicama koje ovakva ponašanja nose sa sobom.
U drugom dijelu radionice razgovarali smo o internetu i njegovim sadržajima, te o pozitivnim i negativnim stranama interneta. Zaključili smo kako je internet često neophodno sredstvo koje olakšava svakodnevnicu i štedi vrijeme, olakšava komunikaciju, daje informacije, pruža mogućnost stjecanja i usvajanja novih znanja, pruža lakši pristup sadržajima koji bi na druge načine bili teže dostupni i slično. Složili smo se i da on ima svojih negativnih strana koje prvenstveno proizilaze iz zloupotrebe ili neznanja.

Na kraju smo zaključili da je internet dobro, moćno i pozitivno sredststvo koje nam jako može unaprijediti život, ali i da svaka pozitivna strana interneta može dobiti i negativan efekt ukoliko se nepravilno ili neumjereno koristi.
Sudionicima je također predstavljen i Offline kamp tijekom kojeg će dio mladih iz njihove škole koji za to pokaže interes imati priliku obogatiti dio svog ljetnog raspusta.
Ovim putem se zahvaljujemo profesorici Jasni i upravi Srednje strukovne škole Orašje na pozivu za realiziranje ovih radionica, ali i na gostoprimstvu tijekom istih.

Valentina Gluvić