Priprema, pozor, sad!

P1090342Volonterizam u Bosni i Hercegovini, ali i zemljama u regiji ima dugu tradiciju i jedna je od najčešćih aktivnosti kojima mladi žele ispuniti svoje slobodne vrijeme i tako pomoći sebi ali i drugima. Osim što pomaže u izgradnji osobnosti, razvijanju vještina i talenata, volontiranjem u lokalnoj zajednici stvara se utjecaj na društvene promjene koje mogu dovesti do unapređenja života zajednice kojoj pripadamo. Mlade osobe koje se odluče na volonterizam, predlaganjem svojih ideja i rješenja kako ukloniti problem koji su prepoznali u svojoj zajednici, postaju aktivni dionici, razvijaju svijest o potrebama zajednica i tako se usko povezuju s lokalnom zajednicom i mjestom u kojem žive.

Iako je teško reći je li volonterizam u Bosni i Hercegovini prepoznat kao društvena, a posebno kao ekonomska vrijednost, a jedan od ključnih razloga jest i nedostatak istraživanja, svjedoci smo da mladi u Bosni i Hercegovini žele volontirati, ali i da je danas od velikog značaja u vremenu u kojem živimo i poticanje mladih na volontiranje koje ima višestruku važnost.

Kako bi se mladim ljudima ponudila prilika da se educiraju o zajedničkom i dobrovoljnom radu, Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. ove godine će, posljednjeg vikenda u rujnu mjesecu organizirati 5. volontersku akciju 72 sata bez kompromisa za sve mlade širom Vrhbosanske nadbiskupije.

kiseljakVolonterska akcija 72 sata bez kompromisa, međunarodni je volonterski projekt koji animira mlade i promiče solidarnost, zajedništvo, kreativnost alii promociju volonterskog djelovanja. Projekt se prvi put realizira u Njemačkoj, kada je skupina mladih 1995. godine odlučila pronaći najbolji mogući način kako potaknuti svoje vršnjake da volontiraju i beskompromisno sebe stave na raspolaganje drugima.
U Bosni i Hercegovini, kroz četiri volonterske akcije 72 sata bez kompromisa, sudjelovalo je 3 000 mladih koji su radili na 330 projekata, te tako pružili pomoć 60 000 stanovnika naše zemlje, a akcija ima za cilj okupiti osnovnoškolce, srednjoškolce, studente i sve zainteresirane volontere kako bi zajedničkim snagama i akcijama pokazali da možemo preobraziti društvo u kojem živimo, te kako nam je potrebno samo malo kako bi napravili promijene na lokalnoj razini, te slobodno vrijeme posvetili volontiranju i promociji volonterskog djelovanja.

Život je pun izazova, a mladi vole izazove, vole akciju 72 sata bez kompromisa, koja je čarobna iz više razloga. Jer razbija predrasude o mladima koji su u javnosti predstavljeni kao lijeni, bezvoljni. Jer prkosi statistikama koje govore da u Bosni i Hercegovini nema mladih, a mi smo kroz prethodne tri akcije uvjerili se da ima mladih, kojima samo treba dati priliku. Prethodnih akcija mladi su radili u dječjim domovima, staračkim domovima, vrtića, domovima za djecu s posebnim potrebama, socijalno ugroženih bolesnih i nemoćnih obitelji, osnovnim i srednjim školama, župama, gradskim parkovima, narodnim kuhinjama, romskim naseljima, prikupljali hranu u mnogim trgovačkim lancima te pokazali da volonterizam nije definicija, nego životni stil mladih– kazao je Josip Milanović, koordinator akcije.  

14542782 10210377287646000 1773411605 nVolonterska akcija 72 sata bez kompromisa, ove godine održat će se od 27. do 30. rujna, a u narednim danima započet će prijave volontera i projekata za akciju 72 sata bez kompromisa, kao i predstavljanje novih i zanimljivih stvari koje će pratiti petu beskompromisnu volontersku akciju.

Pozivamo vas da informaciju podijelite s vašim prijateljima, duhovnim asistentima, katehetama, nastavnicima i da i ove godine, akcija 72 sata bez kompromisa okupi više od 1 200 mladih koji će mijenjajući sebe promijeniti svijet u kojem živimo!

Pratite nas.