Mladi u Albaniji razmjenjivali iskustva o ekoturizmu

Mladi u Albaniji 5U suradnji s partnerima iz Italije (Caritas Italiana) i Albanije (Ambasadori mira) Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. u listopadu 2016. Je započeo implementaciju projekta Europske Unije. U okviru programa Erasmus Plus projekt pod nazivom INSIDE! je kreiran tako da pokaže mladima kako na kreativan način iskoristiti napuštene prostore uz očuvanje okoline i pravilno odlaganje otpada. U projekt je uključeno 1 000 mladih u BiH, Italiji i Albaniji, gdje mladi pokazuju što mogu učiniti za prirodu i svoj grad.

Projekt se realizira kroz edukativni, kreativni i zabavni sadržaj pod vodstvom vršnjačkih edukatora Centra za mlade. Već u prvoj godini održano je 6 radionica u školama na teme: reciklaža, ponovna uporaba napuštenih prostora, poticanje mladih na aktivno građanstvo, interkulturalni dijalog i zaštita okoliša, a sve s ciljem da se posvijesti koliko je važno čuvati okoliš i biti ekološki osviješten, kao i razvijati odgovoran odnos prema prirodi.

Mladi u Albaniji 4Nakon što je prethodne godine, u kolovozu organizirana razmjena mladih u Sarajevu, gdje su obnovili zapušteni Park-šumu Mojmilo, ovo ljeto 10 mladih, od 8. do 18. kolovoza su sudjelovali na kampu u Albaniji u mjestu Krajne. Uz mlade iz BiH, u sklopu projekta INSIDE!, održana je razmjena mladih YE-RECOVER, na kojoj su sudjelovali mladi iz Italije i Albanije, ukupno njih 30, pod temom ekoturizam.

Predstavnici sve tri države su na početku kampa održali prezentacije kroz koje su sudionike upoznali s osnovnim pojmovima ekoturizma i njegove održivosti, te ekoturističkim resursima i mjestima u državama iz kojih dolaze. Bogat sadržaj upotpunile su i različite igre kroz koje su se mogli bolje upoznavati, razmijeniti iskustva i način života svoje domovine i kulturu zemlje. Tijekom trajanja kampa imali su priliku i posjetiti neke od najpoznatijih okolnih mjesta u Albaniji, uključujući gradove Lezhë i Shkodra. Sadržaj su obogatile i radionice u kojima se isticao zajednički rad sudionika i ustrajnost da se zajedničkim snagama i znanjem postigne nešto konkretno, pa su tako u sklopu radionica renovirali staru školu u kojoj su boravili tijekom kampa (Krajne) i očistili plažu na kojoj su mogli boraviti u slobodno vrijeme kampa (Lezhë).

Mladi u Albaniji 2Tijekom trajanja i na samom završetku mladi su prezentirali svoje ideje za poboljšanje ekoturizma u svojim lokalnim zajednicama te su time ispunili ciljeve samoga projekta.

Gorana Lovrić