[UPOZNAJ BIH] Istočno Novo Sarajevo

viber slika 2020 04 16 14 00 05

Tekst vršnjačkog eduktora Marka Kubatlije prenosimo u cjelosti. 

Opština Istočno Novo Sarajevo nalazi se u istočnom dijelu Bosne i Hercegovine i jedna je od najmlađih i najprosperitetnijih opština u usponu. Okružena je planinama Trebević, Jahorina, Bjelašnica i Igman, koje su zaštitni znak ovog cijelog područja i koje jednostavno ne moze da ne spomenemo. Zajedno sa jos 5 opština čini glavni grad Republike Srpske Istočno Sarajevo.

viber slika 2020 04 16 14 00 16Prema popisu iz 2013. godine populaciju naše opštine čini 10.401 stanovnik međutim ovaj broj stalno raste. O nastanku ovog mjesta nema nekih legendi, kao što je to slučaj sa većinom mjesta koja datiraju još odavnina. Nastao je po sklapanju Dejtonskog sporazuma i u sklopu grada Istočno Sarajevo pripao Republici Srpskoj.
Sva dešavanja u opštinu se uglavnom vežu za Spasovdansku ulicu koja se nalazi u samom centru i to je mjesto u kojem na različite načine možete kvalitetno provesti svoje slobodno vrijeme. Na nju je naslonjen i jedan prelijepi gradski park Gavrilo Princip koji je otvoren tačno na stotu godišnjicu atentata, dešavanje koje se vezuje za početak Prvog Svjetskog rata, 28. juna 2014, godine, na veliki praznik Vidovdan. Park krase spomenik Gavrilu Principu, fontana, staze za šetnju i igrališta za rekreciju i zabavu, kako za mlađu, tako i za stariju populaciju.
Opština može da se pohvali sa dvije knjigama bogate matične biblioteke od kojih je jedna dječija. Dodatni izvor zabave i uživanja pruža Kulturni centar, mjesto gdje se mogu pogledati svi naši najnoviji filmovi, mjesto gdje se održava veliki broj predstava, kao i priredbi za naše najmladje.
viber slika 2020 04 16 14 00 19Na području opštine nalaze se tri Hrama koja krase okolna uzvišenja, Hram Svetog Vasilija Ostroškog, Hram Svetog Varnave i Hram Svetog velikomučenika Georgija.
Kad govorimo o ovoj opštini ne možemo da ne spomenemo, najveće mjesto okupljanja nas mladih koji imaju cilj pomagati drugima i volontirati, a to je Pravoslavni centar za mlade Sv. Petar Sarajevski, čije se prostorije nalaze upravo u ovoj opštini i koji je partnerska organizacija Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. na različitim projektima.
Sky Studio 1Za sportske sladokusce, može se reći da ova opština ima šta za ponuditi na čelu sa sportskim društvom Slavija koji u svom sastavu ima sekcije od timskih sportova pa sve do onih individualnih i u čijim sportskih predstavama ljubitelji sporta redovno mogu uživati. Ovo mjesto iznjedrilo je mnogo kvalitetnih sportista, od kojih je sigurno najveći Nemanja Majdov, najmlađi osvajač zlatne medalje na svjetskim prvenstvima u džudou.
Marko i ZeljkoZa nas je ovo mjesto posebno zato što smo u baš njemu doživili mnogo lijepih trenutaka, koje ćemo pamtiti do kraja života. Porodica i mnogo prijatelja nas vezuje za ovo mjesto. Svako od nas može obići mnoge gradove ali samo je jedno mjesto u koje se uvijek vraćamo, a za nas je to Istočno Novo Sarajevo.
Mi smo uradili svoje, a na vama je da dođete, uvjerite se i ispišete neke sopstvene uspomene. Uvijek ste dobrodošli!

Tekst: Marko Kubatlija i Željko Maksimović
Slike: Sky Studio