„Možemo li zajedno?“

P1210787U srijedu 11. listopada u prostorijama NCM Ivan Pavao II održano je predavanje pod nazivom Možemo li zajedno?, koje je jedno od aktivnosti koje se realiziraju u sklopu međureligijskog projekta Koračajmo zajedno. Na samom početku, sve nazočne je pozdravila koordinatorica projekta Nadežda Mojsilović, koja je najavila predavače Aminu Šljivo, koordinatoricu programa za mlade u CEI Nahla i Teu Vuglec Mijović, katoličku teologinju i doktoranticu na KBF-u u Zagrebu. U svom izlaganju Amina se osvrnula na volonterizam i aktivizam kao životni stil u cilju višeg dobra. Takođe, ona je govorila o volontiranju koji je inspirisan vjerom, te kako kroz volonterski rad možemo dobiti priliku upoznati ljude različitih vjeroispovijesti i etničkih pripadnosti, naglasivši da mladi uvijek trebaju uložiti svoj maksimalni, a da je konačni rezultat kod Boga.

O kvalitetu suživota i koje karakteristike pojedinac treba imati da bi mogao živjeti zajedno sa drugima, govorila je teologinja Tea, istaknuvši zrelost pojedinca, poštovanje i povjerenje prema drugoj osobi kao preduvjet za taj odnos. Ona je u svojoj prezentaciji definirala pojam identiteta i koje sve identite osoba ima da bi bila potpuna osoba, te na taj način je u mogućnosti graditi suživot.
Po završetku izlaganja, mladi koji su bili nazočni dali su svoje komentare o samoj temi, te govorili o mogućnostima koje oni imaju da se upoznaju s vršnjacima različitih nacionalnih i vjerskih pripadnosti.
Diskusija je otvorila mnoga pitanja i potakla na razgovor nazočne, koji se nastavio u restoranu NCM „Ivan Pavao II“ uz neformalno druženje predavača i mladih.

P1210800